Wat heb ik nodig voor het gamen met de HTC Vive?

Gamen met de HTC Vive

Je bent een gamer, en je overweegt om de wereld van VR in te stappen met de HTC Vive. Gamen met de HTC Vive vereist echter wel wat voorbereidingen, zodat je zo snel mogelijk aan de slag kunt wanneer hij binnenkomt. Een krachtige game pc of laptop, vrije ruimte en games. Maar ook een acceptabele conditie is belangrijk.

DOOR JIMMY, 13 SEPTEMBER 2016

1. VR ready pc of laptop

Alle games en toepassing die je met de HTC Vive gaat gebruiken moeten natuurlijk zo mooi mogelijk zijn en vloeiend draaien. Daar is echter wel een krachtige videokaart nodig. Een NVIDIA GeForce GTX 980 is de minimale videokaart die ervoor zorgt dat je een stabiele 90 beelden per seconde haalt in VR, waarmee je VR ziekte voorkomt. Verder vereist de HTC Vive minimaal de volgende specificaties van je pc of laptop.

 • Intel Core i5-4590 processor
 • 4 GB werkgeheugen
 • 1 usb 3.0 poort
 • Een vaste plek naast je VR ruimte
Bekijk alle VR ready desktops
Bekijk alle VR ready laptops
Bekijk alle VR ready videokaarten

Divider

2. Voldoende vrije ruimte

Met de HTC Vive heb je de mogelijkheid om roomscale virtual reality te ervaren. Dat wil zeggen dat je fysiek door de virtuele wereld kunt lopen, als je daar de ruimte voor hebt. De minimale ruimte hiervoor is 2 meter bij 1,5 meter. Maar heb je echt plek over thuis? Dan kun je een ruimte van maar liefst 3,5 meter bij 3,5 meter afbakenen als VR speelgebied.

 • Minimaal 2 meter bij 1,5 meter
 • Maximaal 3,5 meter bij 3,5 meter
 • Een lege vloer

Speelruimte
Divider

3. Een plek voor de sensoren

De HTC Vive virtual reality bril komt met onder andere 2 sensoren. Deze sensoren, ook wel base stations genoemd, houden de HTC Vive en bewegingscontrollers in de gaten. Ze zorgen ervoor dat elke beweging nauwkeurig weergeven wordt in de virtuele wereld die jij voor je ziet. Beide sensoren plaats je op minstens 2 meter hoog, op maximaal 5 meter afstand van elkaar. Vervolgens richt je ze 30 á 45 graden naar beneden, zodat ze zien waar de vloer zich bevindt. Om de sensoren van stroom te voorzien sluit je ze aan op een stopcontact. Je bevestigt ze aan de muur met de meegeleverde montageset, of plaatst ze op een stevige boekenplank of statief.

 • Op 2 meter hoogte
 • Tussen 30 en 45 graden naar beneden gericht
 • In de buurt van een stopcontact

Basis Stations
Divider

4. VR games

Zonder VR games of toepassingen ga je natuurlijk nog niet aan de slag met je HTC Vive. Installeer daarom alvast Viveport en SteamVR op je pc of laptop. Dat had mij in ieder geval wat tijd bespaart. Met deze 2 programma's kon ik alvast een kijkje nemen in de steeds groter wordende collectie virtual reality games en toepassingen en er vast een paar installeren. Een paar aanraders zijn Audioshield, Vanishing Realms en Space Pirate Trainer. De HTC Vive wordt geleverd met 2 gratis games in de vorm van downloadcodes:

 • The Gallery - Episode 1: Call of the Starseed
 • Zombie Training Simulator

 • En kijk ook alvast naar de Vive smartphone app om telefoontjes en notificaties in VR te ontvangen.

  HTC Vive in App storeHTC Vive op Google play

VR games
Divider

5. Een acceptable conditie

Wie denkt rustig een avondje te gaan gamen met de HTC Vive, kan bedrogen uit komen. Met gamen in VR zit je niet langer stil achter je pc of laptop. Al snel kreeg ik het warm door alle objecten die ik moest ontwijken en de vijanden die ik probeerde te raken met mijn pijl en boog. Hierdoor werd ik mij al snel bewust dat een degelijk uithoudingsvermogen best wat voordeel bieden. Helemaal zodra je online tegen andere mensen gaat spelen. Met een topconditie sta je voor je het bovenaan de ranglijst in een game als Holopoint. Een uurtje met de HTC Vive kan dus erg intensief zijn, afhankelijk van het spel dat je speelt.


Bestel de HTC Vive

Een acceptable conditie
Geschreven door: Jimmy

Eerder bekeken door jou